Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 73 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Stanovení dusičnanů v zelenině metodou kapilární izotachoforézy
Jančová, Nikola ; Zlámalová Gargošová, Helena (oponent) ; Řezáčová, Veronika (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá stanovením dusičnanů v zelenině metodou kapilární izotachoforézy. V teoretické části se práce věnuje výskytu dusičnanů v zelenině, jejich zdravotním rizikům, vlivu zpracování, běžně používaným metodám stanovení, kapilární izotachoforéze a jejímu praktickému využití. V praktické části jsou uvedeny podmínky pro stanovení dusičnanů kapilární izotachoforézou a použité chemikálie. Zelenina s vyšším obsahem dusičnanů je srovnána se zeleninou v bio kvalitě. Dusičnany v zelenině jsou současně stanoveny pomocí diagnostických papírků.
Zpracování zeleniny a výroba kečupu
Popelová, Nikola ; Valicová, Markéta (oponent) ; Omelková, Jiřina (vedoucí práce)
Cílem teoretické části této bakalářské práce je popsat zpracování zeleniny a technologii výroby kečupu. Experimentální část je rozdělena na dvě části. V první části byl kečup podroben chemické analýze. Za tímto účelem byly odebírány šarže kečupů, u kterých byla sledována refrakce, obsah soli a kyselin, pH, barva a konzistence. V druhé části byla u vybraných výrobků zakoupených v obchodní síti provedena mikrobiologická analýza, která zahrnovala stanovení mikrobiologické nezávadnosti hotového výrobku, vliv teploty prostředí na skladování kečupu, kontaminaci hotového výrobku mikroorganismy a vliv přítomnosti hotového výrobku na růst vybraných mikroorganismů při plotnovém testu. Výsledky získané laboratorním rozborem vyhovovaly požadovaným hodnotám a potvrdily jak kvalitu vstupních surovin, tak i správnou výrobní a laboratorní praxi v daném výrobním zařízení.
Příprava vzorků pro analýzu DNA v potravinách rostlinného původu
Silná, Renata ; Rittich, Bohuslav (oponent) ; Kovařík, Aleš (vedoucí práce)
Izolace vysoce kvalitní rostlinné DNA je nezbytná pro mnoho aplikací molekulární biologie. Nicméně, rostlinná DNA a potraviny rostlinného původu obsahují velké množství polysacharidů, polyfenolů a jiných sekundárních metabolitů, které snižují výtěžnost a kvalitu izolované DNA. Cílem této diplomové práce byla příprava vzorků a různých potravinových matric pro izolaci DNA magnetickými částicemi. Jednalo se o 5 druhů zeleniny a 10 druhů různě zpracovaných zeleninových potravinových výrobků. Homogenizace matric byla provedena v CTAB pufru. Izolace rostlinné DNA byla provedena magnetickými částicemi s navázanými karboxylovými skupinami. Veškerá DNA byla izolována v kvalitě vhodné pro konvenční PCR, testována dvěma sadami primerů umožňujících amplifikaci 700 bp amplikonů, u tepelně zpracovaných výrobků na 220 bp a pro PCR v reálném čase. Byla srovnána účinnost separace magnetických částic s navázanou DNA pomocí magnetického separátoru a magnetické jehly. DNA vyšší čistoty byla izolována magnetickou jehlou. Mikrometoda izolace rostlinné DNA z homogenátů s CTAB pomocí magnetických částic je vhodná pro různě zpracované potraviny.
Design odšťavňovače
Michalicová, Anežka ; Rubínová, Dana (oponent) ; Tomášková, Veronika (vedoucí práce)
Táto bakalárska práca sa zaoberá analýzou odšťavovačov a riešením designu odšťavovača. Prvá časť je venovaná prehľadu odšťavovačov od histórie cez technickú analýzu, až po ich súčasný stav na trhu. Ďalšia časť je zameraná konkrétnemu návrhu odšťavovača a jeho riešeniam, ktoré sú podrobne rozpísané v dvoch častiach. Výstupom bakalárskej práce je textová časť, koncepčný model a plagát.
Návrh automatizovaného hydroponického systému
Dvořáková, Kateřina
Práce se zabývá hydroponickými systémy a jejich automatizací. Cílem je navrhnout a otestovat automatizovaný hydroponický systém pro pěstování zeleniny v laboratorních podmínkách. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou rozebrány všechny dostupné metody pěstování pomocí hydroponického systému, v praktické části je poté popsán postup navrhování a realizace konkrétního automatizovaného hydroponického systému. Řízení bylo řešeno pomocí jednodeskového a prototypovacího mikrokontroleru Arduino. Konstrukce byla realizována pomocí materiálu běžně dostupného v obchodních řetězcích. Byly zjištěny výhody a nevýhody takto sestaveného hydroponického systému a předně, zda se dá takto automatizovaný systém realizovat a řádně využít.
Metody nanášení hydrogelů na povrch ovoce a zeleniny
Hrabová, Martina
Cílem této diplomové práce bylo vyvinutí metodiky nanášení biopolymerních směsí přímo na povrch vybraných čerstvých potravin, ovoce a zeleniny, a vyhodnocení perspektivy biopolymerní směsi na bázi vaječného bílku. V teoretické části této práce je nastíněna problematika obalového průmyslu a příčiny kažení potravin. Dále jsou popsány metody aplikace biopolymerních povlaků a filmů uplatnitelné v laboratorním měřítku a shrnuty přírodní polymery. V experimentální části práce byla na základě vyhodnocení nanášení biopolymerních směsí na vzorky jahod a okurek vybrána série obsahující proteinovou složku (30 %), 33 % glycerolu (vztaženo vůči pevné složce) a 7 % extraktu z šafránu, pro kterou byly vzorky ošetřených plodin analyzovány spektroskopií v blízké infračervené oblasti.
Ovoce a zelenina jako zdroje vlákniny a minerálních látek v systému školního stravování
ZDENĚK, Filip
Z výzkumů vlivu stravy bohaté na zeleninu a ovoce přicházejí přesvědčivé důkazy o jejích benefitních účincích pro lidské zdraví a přínosu v prevenci a boji s neinfekčními nemocemi. Na základě poznatků o významu správné výživy se v rámci školní docházky usiluje o vytvoření vhodných stravovacích návyků u dětí. Cílem práce je zjistit, zda stav spotřeby ovoce a zeleniny (2018-2020) v praxi školní jídelny odpovídá výživovým normám. Dalším cílem je zjistit průměrné zastoupení vlákniny v jednom obědě u strávníků ve stáří 7-14 let a vyhodnotit, zda odpovídá jejímu adekvátnímu příjmu dle EFSA. Pomocí sekundární analýzy byla zpracována data ze spotřebních košů u vybrané školní jídelny. Výsledné hodnoty byly statisticky testovány pro vyhodnocení hypotézy o plnění či neplnění normativů.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 73 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.